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90-B-4 PUBLIC MEETINGS - State & Local Governing

Mayor Terry Gardner Bodies
City of Minden La. R.S. 14:134 and 42:11, et seq.
P.O. Box 580

A The convening of a quorum of a public body outside of a

Minden, LA 71058 public meeting to discuss matters over which they have
control is a violation of the Open Meetings Law. Continued
failure or refusal to attend meetings in full may constitute

Dear Mayor Gardner: malfeasance in office. Recalls La. Atty. Gen. Op. 75-595.

You have requested an opinion of the Attorney General’s office regarding the provisions
of the Louisiana Open Meetings Law, La. R.S. 42:11, et seq. Pursuant to your
conversation with our office on January 9, 2020, we have consolidated your opinion
request to address the following issues:

(1) Are discussions and pre-planning between a majority of the membership of a
public body that take place outside of a public meeting, regarding business over
which they have control, a violation of the Open Meetings Law;

(2) What actions would constitute a walking or rolling quorum;

(3) If a quorum is established at the beginning of a meeting, and a majority of the
members subsequently leave, can the remaining members continue with the
meeting; and

(4) What relief is available to prevent council members from intentionally walking
out of a meeting to avoid voting on issues or so that a quorum is not present to
conduct business?

Your questions center on deliberations and discussions between members of the
Minden City Council that take place outside of a public meeting. Your request describes
several occasions, where you believe some council members met outside the view of
the public to discuss business that comes before the Council and pre-planned a walk
out to avoid voting on such issues or to defeat a quorum.

The provisions of Open Meetings Law are predicated on the fact that it is essential to
the maintenance of a democratic society that public business be performed in an open
and public manner, and that the citizens be advised of and aware of, the performance of
public officials, and the deliberations and decisions that go into the making of public
policy. La. R.S. 42:12. Further, it is a constitutional right that no person shall be denied
the right to observe the deliberations of public bodies. La. Const. art. XII, § 3. In order to
achieve these goals, the Open Meetings Law shall be construed liberally. La. R.S.
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42:12. That is, whenever there is an uncertain situation in question, the application of
the Open Meetings Laws should bend in favor of the granting access to the public.

To address the first two questions regarding a walking or rolling quorum, we must first
define the working terminology. The terms “meeting” and “quorum” are defined by the
Open Meetings Law in La. R.S. 42:13(A)(2) and (4) as follows:

(2) “Meeting” means the convening of a quorum of a public body to deliberate or
act on a matter over which the public body has supervision, control, jurisdiction,
or advisory power. It shall also mean the convening of a quorum of a public body
by the public body or by another public official to receive information regarding a
matter over which the public body has supervision, control, jurisdiction, or
advisory power,

(4) “Quorum” means a simple majority of the total membership of a public body.
R.S. 42:13(A)(2) and (4).

Every meeting of any public body shall be open to the public unless closed for a lawful,
properly noticed executive session. La. R.S. 42:14(A). Any discussions between a
quorum of the membership on a matter over which the public body has supervision,
control, jurisdiction or advisory power must comply with the Open Meetings Law. Such a
discussion of a quorum outside of a properly noticed meeting is a violation of the Open
Meetings Law. Further, any means used to circumvent the intent of the Open Meetings
Law, such as proxy voting procedure, secret balloting, and informal polling, are
prohibited. La. R.S. 42:14(B). One common way in which public bodies attempt to skirt
these laws is through a “walking” or “rolling” quorum, which is in itself a violation of the
Open Meetings Law. A “walking” or “rolling” quorum is a procedural device used to have
conversations with a quorum of the public body through multiple smaller conversations
of less than a quorum. Our office has concluded that a “walking” or “rolling” quorum is
unlawful because while no conversation has occurred with an actual quorum physically
present at a single location, a quorum effectively participates in a discussion of an
issue. Such action is impermissible because it enables a public body to determine how
a majority of the public body would vote on an issue while depriving the public of the
benefit of observing such a discussion and being able to offer public comments. La.
Atty. Gen. Op. Nos. 12-0177 and 90-349.

At least one court has stated that one council member informing another council
member how he or she intends to vote on a matter at a future meeting and encouraging
the fellow council member to vote in a similar manner is not without more a violation of
the Open Meeting Law.! However, when a member of the council communicates
separately outside of a public meeting with at least a quorum of council members to
discuss an issue or plan a response, ie. a walkout to defeat a quorum, these

' Mabry v. Union Par. Sch. Bd., 42,856 (La. App. 2 Cir. 1/16/08), 974 So. 2d 787, 789-90.
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conversations may constitute a ‘“walking” quorum, the prohibited means of
circumventing the Open Meetings Law discussed above.

It is important to note that a walking quorum could be achieved in the situation
described above, if, after two members have a discussion that rises to the level of
polling and decision making, the two council members then communicated with other
council members and relayed the information or decisions. For example, in a public
body that has five members - if council members A and B have a conversation, A
cannot then go tell C and D, while B goes to tell E. In such a public body, a conversation
of only three members would constitute a quorum and must comply with the Open
Meetings Law. Regardless if each of those discussions happens one on one, the effect
is that a quorum of members of the council essentially participated in the discussion. A
“walking quorum” would be effectively established and a discussion of the matter had
outside of the purview of the public; and thus such a scenario would amount to a
violation of the Open Meetings Law.

Quorums can be achieved through electronic means as well. A group text message,
email chain, or similar electronic communications of a quorum of the public body are no
less violative of the Open Meetings Law than if those discussions were held in a back
room. The effect is the same — discussions and deliberations of a public body occurred
out of the view of the public. Any electronic communications between less than a
quorum should be approached with caution by each individual board member, as e-
mails or text messages could be forwarded and result in polling or a “walking quorum.” It
is the advice of this office that before sending an email or other electronic message, that
the sender consider the intent of the message. Communications to relay information,
such as the time and place of the meetings are permissible. However, if the intent of the
messages is to elicit a response, to engage in a discussion, or poll how the members of
the public body are going to vote on an item, then the communications could constitute
a violation of the Open Meetings Law.

The point at which communications of less than a quorum which occur outside of a
public meeting rises to the level of a violation of the Open Meetings Law is a fact
intensive inquiry. Considerations include the specific content of the communication, the
degree of participation among the council members, how many council members
actively participated, whether those communications were subsequently relayed to other
members, etc. Members should be mindful of these factors when deciding whether to
engage in any in-person or electronic communications with other members outside of a
public meeting. For your reference, we recommend for your review, La. Atty. Gen. Op.
No. 14-0140. You can locate the opinions of the Louisiana Attorney General on the
Louisiana Department of Justice website, www.ag.louisiana.gov/Opinions, or may
obtain a copy by calling our opinion coordinator at (225) 326-6000.

We will now address your third question - if a quorum is established at the beginning of
a meeting and a majority of the members leave prior to adjournment, can the remaining
members continue with the meeting? The simple answer is found in the definitions
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provided in La. R.S. 42:13. Louisiana Revised Statute 42:13(2) defines a meeting as
“the convening of a quorum of a public body to deliberate or act on a matter over which
the public body has supervision, control, jurisdiction, or advisory power.” The convening
of a quorum is a foundational element of having a meeting. Thus, absent a quorum, a
meeting can no longer take place. It is important to note that any action taken at a
“meeting” following the loss of a quorum would be null and without the force of law. Due
to La. Atty. Gen. Op. No. 75-595 coming to the inaccurate conclusion on this issue, we
hereby recall that opinion.

Finally, you ask what relief is available to stop council members from walking out of a
meeting to avoid voting on issues or so that a quorum is not present to conduct
business. Louisiana Revised Statute 14:134 defines malfeasance in office as follows:

(A) Malfeasance in office is committed when any public officer or public
employee shall:
(1) Intentionally refuse or fail to perform any duty lawfully required of
him, as such officer or employee; or

*kkk

(B) Any duty lawfully required of a public officer or public employee when
delegated by him to a public officer or public employee shall be
deemed to be a lawful duty of such public officer or employee. The
delegation of such lawful duty shall not relieve the public officer or
employee of his lawful duty.

(C)(1) Whoever commits the crime of malfeasance in office shall be

imprisoned for not more than five years with or without hard labor or
shall be fined not more than five thousand dollars, or both.

Louisiana Constitution Article 10, § 24(A) provides, “[a] state or district official, whether
elected or appointed, shall be liable to impeachment for commission or conviction,
during his term of office of a felony or for malfeasance or gross misconduct while in
such office.”

The crime of malfeasance in office is intended to protect the public by deterring elected
officials and governmental employees alike from the abuse of public office and duties.
State v. McGuffie, 42,069 (La.App. 2 Cir. 8/1/07, 11-12), 962 So.2d 1111, 1118, writ
denied, 2007-2033 (La. 2/22/08), 976 So.2d 1283. The Louisiana Supreme Court held
in State v. Perez, 464 So2d 737 (La. 1985), that:

[blefore a public officer or employee can be charged with malfeasance in
office under LSA-R.S. 14:134, there must be a statute or provision of law
which delineates an affirmative duty upon the officer or employee... The
duty must be expressly imposed by law upon the officer or employee
because he is entitled to know exactly what conduct is expected of him in
his official capacity and what conduct will subject him to criminal charges.
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We note, Minden Code of Ordinances §2-34 states “lelach alderman present shall be
required to vote on all questions unless excused by the council, but shall not vote for
himself on a question involving his individual interest unless he prepares and files a
statement as permitted by La. R.S. 42:1 120

In La. Atty. Gen. Op. 02-63, our office concluded that while no statute was found that
penalized a school board member for failure to attend meetings, “[i]t is our opinion that
the continued failure or refusal to attend meetings of the Schoo! Board, without any
excuse other than that of purely business reasons, would doubtless constitute
malfeasance in office, and the courts would doubtless construe such malfeasance as
misconduct in office.” La. Atty. Gen. Op. 02-63 (citing Attorney General Opinion of 1960-
62, page 311). With regards to the charge of malfeasance in office, the decision to bring
charges rests with the District Attorney. The District Attorney has broad discretion in
both the institution and handling of criminal prosecutions. La. Atty. Gen. Op. No. 00-51
and State v. Kibodeaux, 435 So.2d 1128 (La.App. 1 Cir. 1983). Whether failure to
attend meetings amounts to malfeasance is a factual question within the discretion of
the district attorney.

We hope that this opinion has adequately addresses the legal issues you have raised.
If our office can be of any further assistance, please do not hesitate to contact us.

With best regards,

JEFF LANDRY
ATTORNEY GENERAL

'La
Assistant Attorney General



